lördag 18 december 2010

En jul att minnas

Julstämningen svepte in som en osynlig vind när bladet vändes i almanackan. December. Den långsammaste månaden på året. I takt med att dagarna blev kortare tändes ljus i alla fönster och barnaögon. Det började på skyltsöndan när alla gick man ur huse för att kolla in affärerna. Som var två stycken. ICA och Cykel & Sport mitt emot. Det var trångt, varmt och hjärtligt. Med häst o släde åkte man påbyltad upp till julgranen och fick en femöres-kola. De var stora på den tiden! Sen gick man förbi kiosken på väg hem och fick den efterlängtade godispåsen innan julkalenderns första lucka skulle öppnas på TV.

På luciamorgon, innan skolan, gick vi runt hos pensionärerna i byn och lussade. Med de vita särkarna utanpå ytterkläderna såg vi ut som vita michelingubbar i snön. Ärmarna med resår längst ner fylldes med diverse frukt och godis. Det var roligt och vi skrattade och sjöng så det hördes i hela byn. Det var som om vi spred julstämningen vidare in i de små stugorna, även till Hemfrid i sin runda lilla stuga. Han eldade i kaminen och skrockade så snusen rann i mungiporna. Jag tror jag såg en tår på hans kind.

Julen kom närmare och närmare. Stämningen höjdes dag för dag i byn. Julskinkor saltades, mjukkakor bakades i bagarstugan. Vi pysslade i skolan, ritade julkort och hade julklappsutdelning. Julfest i Pingstkyrkan med många bybor på plats. Vi barn satt längst fram. Finklädda, förväntansfull a och lite pirriga. Efter julevangeliet framförts i tal och sång fick vi fika med julkakor i papperspåsar och godispåsar knutna med röda band på en stång.

Plötsligt en morgon var allt tyst på nåt sätt. Snön hade bäddat in byn i ett vintertäcke. Träden var snötyngda. Stora spridda snöflingor dalade sakta till marken. Solen orkade knappt upp över Middagsberget. Det var som om vi var framme efter en resa med förberedelser. Allt var tillagat, bakat och pyntat. Det var julafton. Äntligen!

Ja själva julstämningen hade svept in i varje hem. Luften fylldes med glädje, skratt och förväntan. När pappa öppnade sin nötta Bibel och läste julevangeliet var det nästan outhärdligt spännande. Det var som om man kunde se änglarna på den svarta natthimlen ovanför Nisses backe. Sedan var det dags för julklappsutdelning. Mitt första paket var en rosablommig sminkväska som jag fick av en av mina bröder. Den innehöll en bit falukorv och en kall köttbulle. Detta var en av alla jular jag minns!

Christmas began in the heart of God. It's complete only when it reaches the heart of man

3 kommentarer:

  1. Åh vilket mysigt inlägg! Det känns nästan som om man är där :D Bra skrivet!

    SvaraRadera
  2. Du är så sjukt duktig på att skriva så man riktigt kommer in i stämningen och känner doften som om den vore här! Jättebra inlägg!!

    SvaraRadera
  3. ooo... vilken julstämning jag fick :)

    SvaraRadera